Järna

Järnafjärden vid Kulturhuset i Ytterjärna

Järna är den näst största tätorten i Södertälje kommun i Stockholms län och ligger i ett jordbruksområde 1 mil söder om Södertälje , 4,5 mil söder om Stockholm.

 Järna är en järnvägsknut mellan Västra stambanan och Nyköpingsbanan. Vid stationen stannar pendeltågen mellan Södertälje och Gnesta. Den närmaste stationen öster är Södertälje syd, där även fjärrtåg stannar.Den närmaste stationen västerut är Mölnbo. Bussförbindelse finns med Södertälje, Hölö, Mörkö och Gnesta.

 I framtiden kommer Ostlänken att byggas, vilken är en planerad bana mellan Järna och Linköping. Den kommer troligen att dras utanför Järna .Förhoppningsvis påverkar den inte orten direkt.

Järna är också en mötesplats för två större landsvägar.Motorvägen E4 , passerar invid Järna och riksväg 57 har sin östra slutpunkt här.

Det finns många verksamheter med antroposofisk anknytning i Järna. Dessa olika företag, jordbruk och skolor är självständiga men tar inspiration från Rudolf Steiners arbete.

De mest kända verksamheterna är Kulturhuset i Ytterjärna och Vidarkliniken.   Båda byggnaderna är ritade av arkitekten Erik Asmussen.

Andra kända verksamheter är den biodynamiska kvarnen & bageriet i Saltå , samt Nibble Gård med mejeri samt Skillebyholm.  

Längst Ytterjärna ligger Järnafjärden. Följer man den söderut så mynnar den ut till Skärgården och Österjön. Norrut så hamnar man i Södertäljekanal , för att sedan hamna i Mälaren.

Den populäraste badplatsen i Järna är Farstanäs havsbad.  Vill man  röra på sig är Farstanäs naturreservat ett bra alternativ,  Järna vildmark är ett annat.

Det finns även många fina  cykelstråk i närområdet.  Är man golfintresserad finns det 2 golfklubbar här i Järna, Järna Golfklubb och Kallfors Golfklubb.